Hästmassage

 

 

 

Varför ska hästen ha massage?

En häst kan behöva massage av många olika orsaker, den kan exempelvis halka i hagen eller rulla fast i boxen och få problem med musklerna. Även dåligt tillpassad utrustning och ensidig träning är sådant som påverkar musklerna så att de inte fungerar optimalt.
Hästen är väldigt bra på att kompensera för muskulära problem då det i grunden var livsviktigt för den för överlevnad. 

 

För en häst som tränas för ett mål är massage extra viktig oavsett om det handlar om uthållighet eller explosivitet och styrka man tränar. Hästen som belastar fel sliter hårt på sin kropp och i förlängningen kan dessa felbelastningar ge hältor och i värsta fall förslitningsskador.

 

Massage = Friskvård

Meningen med att ge hästen en massagebehandling är att förebygga skador och förbättra elasticiteten i muskulaturen, därför ska man aldrig ersätta ett veterinärbesök vid misstanke om skada eller sjukdom.


Vad ska man tänka på?

  • Hästen ska vara rengjord vid besöket
  • Hästen ska ej ha ätit kraftfoder den senaste timmen, grovfoder går bra
  • Undvik pälsglans, även i taglet, en hal päls gör att massörens händer glider
  • Undvik fleecetäcke på hästen direkt före, det kan förstöra en hel behandling om hästen är så statisk att det inte går att ta i den
  • Undvik godis och slickburkar under behandlingen, det är en säkerhetsdetalj för mig som arbetar med din häst

 

Information om Lymfmassage på häst finns på sidan: /lymfmassage 

 Att stretcha hästen:

Att stretcha hästen kan vara bra i bland, men det är en teknik som ska användas med måtta i de fall hästen är överrörlig. Följ massörens råd om detta.

Stretch-schema