Blogg

Tejpning

19 nov 2017

En gång i tiden var jag en skeptiker, jag trodde verkligen att kinesiologitejp var trams och att det bara var att slänga pengarna i sjön.

Numera vet jag att det verkligen inte är så, jag har gått några utbildningar i lymftejpning och med det även börjat experimentera med muskeltejpning på släkt och vänner och hästar. Allt handlar om hur man sträcker tejpen och var man sätter den!
Får man till det så får man en fantastisk effekt, och det får jag bara jag lyckas lista ut vad jag egentligen vill tejpa för.
Problemet med att tejp inte funkar är troligen att den som tejpat valt att tejpa fel muskel eller satt tejpen med fel sträckning.

Om man inte tål en sorts tejp kan man prova med en annan, jag är själv känslig mot vissa men inte mot alla :)

Varför händer det?

25 nov 2012

Hästar är stora och tunga djur, därför kan rätt "små" grejer få förödande konsekvenser för kroppen. Efter en omkullridning eller en bredsida i hagen är det inte alls ovanligt att bogarna blir ojämna.

I höstas var jag och "rutin-masserade" en av mina stamkunder i ett travstall. Det är en av dessa fantastiskt snälla hästar som låter en göra nästan vad som helst utan att säga ifrån. Men den här dagen förvånade han mig och tjejen som var med genom att slå rakt ut bara jag tog på insidan på höger bak. Även om han träffade mig så var det inte det som var mitt stora huvudbry just då, utan reaktionen. Jag kände vidare och fick samma reaktion igen, den här gången hade jag vett nog att se till att inte stå i vägen åtminstone.
Hästen hade hemskt ont men jag jobbade med lätta tag och fick efter en stund komma djupare ner i muskulaturen.

Den senaste starten hade han varit ilsnabb ut men galopperat i första kurvan. Det var väl inte så konstigt när han inte riktigt kunde koordinera med sitt högra bakben.

Vad hade hänt med den här hästen då?
5 veckor tidigare hade den blivit utsatt för en riktig "kusk-fuling" där kusken i spåret utanför helt enkelt placerade sitt hjul under magen på den så att den fick försöka parera så gott som gick tills den helt enkelt inte klarade det längre utan galopperade. Jag gissar att han då fick en övertänjning i muskulaturen och att läget förvärrades fram till den dagen då jag satte handen på insidan av låret.

Vid nästa besök reagerade han inte det minsta på den massagen.Jag gissar att om jag inte varit där och satt handen där jag gjorde så hade en veterinär snart gjort sig en hacka på den hästen.

Det är såna här händelser som gör att det är så fantastiskt att jobba som hästmassör!