Lymfmassage

Lymfmassage är en mjukare massageteknik som understödjer lymfsystemets cirkulation.

Lymfsystemet har ingen egen pump som blodomloppet utan är beroende av att vi rör på oss och aktiverar kroppen. Dess uppgift är att rena kroppen och göra sig av med slaggprodukter genom kroppsvätskorna man kan likna det med ett avlopp. Det har dessutom en viktig uppgift i att bekämpa infektioner och sjukdomar.
Lymfsystemet producerar 2-4 liter lymfa per dygn.

Ett trögt lymfsystem är orsaken till svullna vrister och händer och en bidragande orsak till att man kan samla på sig övervikt. 

Orsaker till ett trögt lymfsystem kan vara skador, operationer, stress, för lite rörelse och en del medicinering. Yttertemperatur och väderlek påverkar också.
Dessutom skiljer det från person till person på hur många gånger lymfsystemet är aktivt/minut

Många människor har problem med hudbristningar och ärr med känselbortfall och lokala fettansamlingar. Dessa kan ha stor hjälp av lymfmassage.

En lymfmassage tar 90 minuter och det är lämpligt att man tar flera behandlingar tätt i början för att sedan följa upp med underhållsbehandling. Bäst resultat får man om man dessutom gör den egenvård som man får instruktion om vid första besöket.

När huden knottrar sig när man stryker över den är det ett tecken på att lymfsystemet jobbar.

När man jobbar med lymfsystemet på hästar så jobbar man inte lika länge då hästarna kan tycka det är lite jobbigt när systemet går igång. Personligen har jag erfarenhet av förbättring på hästar som har PSSM och EMS och en del andra överkänslighetssymptom och sjukdomar


Lymfmassage erbjuds till både människa och häst

Bilder på olika problem som kan förbättras med hjälp av lymfmassage